Autobelastingen 2017-2020

14 juli 2016 - Begin juli heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet uitwerking Autobrief II aangenomen. Hiermee zijn de eerder voorgestelde plannen voor de autobelastingen tussen 2017 en 2020 definitief geworden. Door Autobrief II moeten de autobelastingen eenvoudiger worden en zorgen voor een meer stabiele stroom aan belastinginkomsten en extra milieuwinst.

Wat betekent dit voor u?

  • Voor plug-in hybrides met een CO2-uitstoot van maximaal 50 g/km blijft het halftarief van de motorrijtuigenbelasting (MRB) in stand tot en met 2020. De eerder aangekondigde verhoging tot een driekwarttarief vanaf 2019 gaat niet door. Het doel van deze aanpassing is het stimuleren van de aankoop van tweedehands plug-in hybrides.
     
  • Om deze maatregel te financieren geldt met ingang van 2017 voor nieuwe plug-in hybrides géén verlaagd bijtellingtarief meer en blijven er twee bijtellingscategorieën over voor auto’s van de zaak: een 4% tarief voor nulemissie auto’s (0 g/km) en een standaardtarief van 22% voor alle andere nieuwe auto’s. Vermoedelijk zal dit in 2016 opnieuw leiden tot een run op auto’s waarop nog 60 maanden een gunstiger bijtellingspercentage van toepassing is. Let op: valt uw auto nog onder het huidige 25%-bijtellingstarief? Dan blijft dat tarief voor uw auto gelden, ook nu het nieuwe standaardtarief wordt verlaagd naar 22%.
     
  • De hoogte van de BPM wordt opnieuw fors afgebouwd tot en met 2020. Deze verlaging zou in eerste instantie gelden voor zowel de CO2-afhankelijke tarieven als voor de dieseltoeslag, maar er is besloten dat de dieseltoeslag toch niet omlaag gaat. Hoewel de daling van CO2-afhankelijke tarieven hierdoor zelfs iets hoger zal uitvallen (ongeveer 15%), zullen de prijsverschillen tussen vergelijkbare auto’s met en zonder dieselmotor juist enkel groter worden.

Meer weten?

Voor meer informatie over de impact van Autobrief II verwijzen wij u naar onze flyer. Wilt u meer weten over de risico’s en kansen van Autobelastingen? Neem dan contact op met Jurriaan Schuurmans, belastingadviseur bij Mazars, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 12 78. Hij helpt u graag verder. 

Downloads

Share