Notariële akte van levering is geen factuur

23 december 2016 - De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat de notariële akte van levering géén factuur is zoals bedoeld in de btw-wetgeving. De Hoge Raad komt daarmee terug op zijn standpunt in eerdere arresten. Deze ontwikkeling is vooral van belang voor kopers van onroerende zaken die btw-aftrek voor de aankoop kunnen claimen.

Gevolgen

Btw-ondernemers komen pas in aanmerking voor aftrek van de in rekening gebrachte btw, indien zij beschikken over een correcte factuur. Een notariële akte van levering kan door de uitspraak van de Hoge Raad geen factuur meer vormen. Ook de gebruikelijke notariële afrekening vormt doorgaans geen factuur. Bij de aankoop van onroerende zaken heeft de koper daarom nu altijd een aankoopfactuur nodig (die aan alle factuurvereisten voldoet) om voor btw-aftrek in aanmerking te komen.

Kopers die voor btw-aftrek in aanmerking komen en een onroerende zaak geleverd krijgen met berekening van btw, moeten er op toe zien dat de verkoper hen tijdig een separate (en correcte) factuur uitreikt voor de levering van de onroerende zaak.

Ook verkopers moeten rekening houden met deze uitspraak. Indien namelijk ten onrechte geen factuur wordt uitgereikt voor een levering, kan dat door de Belastingdienst worden bestraft met een boete van maximaal € 5.278,-.

Meer informatie?

In dit bericht leest u meer over factuurvereisten in het algemeen. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Raimo Kool, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 15 05 of Jeroen van der Put, per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 15 15. Zij helpen u graag verder.

Share