Btw-gevolgen in Duitsland van (inter)nationaal goederenvervoer (Deel 1 van 3)

25 september 2018 - Als ondernemer in de transport- en logistieksector heeft u vaak te maken met complexe btw-regelingen in het buitenland. In een serie van drie artikelen beschrijven wij wat de btw-gevolgen zijn in Duitsland voor expediteurs die in Duitsland gevestigd zijn. In het eerste deel van deze driedelige serie komen de algemene aspecten aan bod van de Duitse omzetbelasting voor expediteurs of bemiddelaars in Duitsland.

Prestaties aan ondernemers (B2B)

Duitse expediteurs handelen gewoonlijk op eigen naam als tussenpersoon bij de transportprestatie van vervoerders.

Bij grensoverschrijdende situaties moet worden vastgesteld welk land over deze prestaties btw mag heffen. Net zoals in Nederland, wordt daarbij in Duitsland onderscheid gemaakt tussen diensten die worden verricht aan ondernemers (Business-to-Business (B2B)) en aan niet-ondernemers (Business-to-Consumer (B2C)). In deze artikelreeks gaan wij uitsluitend in op diensten aan andere ondernemers.

Voor B2B-situaties geldt als hoofdregel dat btw is verschuldigd in het land waar uw klant gevestigd is. Vervolgens kan worden bepaald wie de btw verschuldigd is, welk btw-tarief van toepassing is en welke compliance-verplichtingen er zijn.

Gebruikmaken van de B2B-regelgeving

Om de B2B-regelgeving toe te kunnen passen, moet u als Duitse transportondernemer aan kunnen tonen dat uw klant is geregistreerd als ondernemer voor de omzetbelasting. Hiertoe moet van klanten in de EU het btw-identificatienummer worden opgevraagd en gecontroleerd. Dit is mogelijk door een verzoek aan het kantoor van het Bundeszentralamt für Steuern in Saarlouis in te dienen of via de website van de Europese Commissie. Voor klanten buiten de EU geldt dat zij kunnen aantonen ondernemer te zijn door overlegging van bijvoorbeeld een inschrijfbewijs van het plaatselijke kantoor van de Belastingdienst.

Wanneer het bewijs onvoldoende is of uw klant bijvoorbeeld geen geldig btw-identificatienummer meer heeft, loopt u btw-risico’s.

Aftrek van voorbelasting

U heeft recht op aftrek van voorbelasting in Duitsland, indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De prestatie moet daadwerkelijk aan u zijn verricht;
  • U beschikt over een juiste btw-factuur (waaronder een juist btw-tarief);
  • U bent ondernemer voor de btw in Duitsland en u verricht zelf ook btw-belaste prestaties.

Het vervolg

In het tweede artikel gaan wij in op de Duitse btw-gevolgen voor expediteurs bij transportactiviteiten binnen Duitsland en bij transportactiviteiten met andere ondernemers in de EU. In het derde en laatste artikel worden de Duitse btw-gevolgen van goederenvervoer in landen buiten de EU uiteengezet, alsmede het vervoer van goederen vanuit Duitsland naar landen buiten de EU.

Op de hoogte blijven van deze serie en ander transport- en logistieknieuws? Meld u dan aan via onderstaande button voor onze nieuwsbrief.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over btw-gevolgen van (inter)nationaal goederenvervoer in Duitsland? Neem dan contact op met Pieter Tra (per mail of per telefoon: +31 (0)88 277 19 00) of met Raimo Kool (per mail of per telefoon: +31 (0)88 277 15 05). Zij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief