Forse verruiming geboorteverlof voor partners

6 november 2018 - Bij de geboorte van een baby krijgt de partner van de moeder vanaf 2019 meer dagen verlof. Op dit moment is dat 2 dagen en dit wordt verruimd naar 5 dagen. Per 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof voor partners verder uitgebreid tot maximaal zes weken. De Tweede Kamer stemde op 2 oktober 2018 in voor de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). De Eerste Kamer moet nog stemmen over dit wetsvoorstel.

Partners krijgen op dit moment na de geboorte van een baby twee dagen betaald verlof van de werkgever. Vanaf 1 januari 2019 wordt dit vijf dagen (als de nieuwe wet wordt aangenomen). De week geboorteverlof kan meteen na de geboorte of in ieder geval in de eerste vier weken na de bevalling worden opgenomen.

Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen (vijf maal de werkelijke arbeidsduur per week). De verlofmogelijkheid voor partners wordt zo verruimd tot maximaal zes weken. In die periode hebben partners recht op een uitkering van het UWV ter hoogte van 70% van het dagloon (tot 70% van het maximumdagloon). De financiering van het aanvullend geboorteverlof vindt plaats via de premies voor het Algemeen arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) waardoor de kosten door alle werkgevers worden gedeeld.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verruiming van de geboorteverlofregeling?  Neem dan contact op met Erik Burghout per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 22 40. Hij helpt u graag verder.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP

WORD LID VAN ONZE NIEUWSBRIEF