Hoe vitaal is uw organisatie?

6 november 2018 - Een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid is vitaliteit. Het is van wezenlijk belang om fit en met een heldere geest op te staan en de dag met energie af te ronden. Verantwoordelijkheid nemen voor je fysieke en mentale gezondheid en gezond gedrag vertonen is belangrijk om iedere dag weer topprestaties te leveren. Deze zaken zijn essentieel om bevlogen, gemotiveerde medewerkers te hebben en te houden. De grootste bedreigingen voor vitaliteit zijn stress en burn-outklachten. Dit vraagt een goede samenwerking tussen HR en management.

Het is van belang voor de werkgever om inzicht te hebben in de vitaliteit van de organisatie en de werknemers. Met dit inzicht kan de werkgever vervolgstappen bepalen waarmee de vitaliteit van de werknemers kan worden verbeterd.

Hoe vitaal is uw organisatie?

Om tot verder inzicht te komen hebben wij een vitaliteitsscan ontwikkeld. Met deze tool kan het gesprek over duurzame inzetbaarheid op individueel niveau, en op team- en organisatieniveau worden gevoerd. Onze vitaliteitsscan is gebaseerd op het Huis van Werkvermogen (Ilmarinen, J. Towards a longer worklife! Aging and quality of worklife in the European Union. FIOH. 2005.), dat de relatie weergeeft tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen. Het Huis van Werkvermogen is opgebouwd uit een viertal verdiepingen: gezondheid, competenties, normen en waarden en werkomstandigheden. Voor een goed werkvermogen is het van belang dat de verschillende verdiepingen in balans zijn.

  • Begane grond: gezondheid
    Gezondheid is de basis van een goed werkvermogen. De verdieping gezondheid gaat zowel over de lichamelijke en geestelijke gezondheid als over het sociaal functioneren van medewerkers.
  • Eerste verdieping: competenties
    Wanneer we spreken over competenties bedoelen we de specifieke competenties, passende kennis en vaardigheden die je als medewerker nodig hebt in je functie.
  • Tweede verdieping: normen en waarden
    De tweede verdieping betreft “normen en waarden”. Hierbij kun je denken aan de impact die de sociale en morele normen en waarden van de medewerker hebben op de uitvoer van hun functie, zoals eerlijkheid en rechtvaardigheid. Andere thema’s die hiermee verband houden zijn motivatie, betrokkenheid en loyaliteit.
  • Derde verdieping: werkomstandigheden
    Op de derde verdieping vinden we de werkomstandigheden. Hierbij kun je denken aan werkinhoud, fysieke werkomstandigheden en de sociale werkomgeving. Het management en de leidinggevende spelen een belangrijke rol in deze.

Naast de verdiepingen van het Huis van Werkvermogen zijn er ook factoren buiten het huis die van invloed zijn op werkvermogen. Dit zijn factoren zoals familie en vrienden, maar ook factoren binnen de bredere sociale en politieke omgeving. Het Huis van Werkvermogen is een mooi middel om het gesprek over vitaliteit en duurzame inzetbaarheid op gang te brengen. Met onze vitaliteitsscan geven wij u inzicht in uw organisatie op dit gebied.

Meer weten?

Wilt u meer weten over vitaliteit? Neem dan contact met ons op via +31 (0)88 277 15 00 of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag.

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief