Huwelijk ‘op singuliere wijze’ gesloten: toch rechtsgeldig?

15 augustus 2019 – Onlangs heeft de Hoge Raad een zaak behandeld over een situatie waarin een huwelijk op singuliere wijze gesloten was. Echter is het niet tot een echt oordeel van de Hoge Raad gekomen, aangezien het griffierecht niet op tijd betaald werd.

Wanneer is een huwelijk rechtsgeldig?

In Nederland komt een huwelijk pas rechtsgeldig tot stand wanneer de aanstaande echtgenoten ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand en in tegenwoordigheid van de getuigen verklaren dat zij elkaar aannemen tot echtgenoten en dat zij getrouw alle plichten zullen vervullen, die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden. Van het huwelijk wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijkse akte opgemaakt, die geregistreerd wordt in het huwelijksregister. Wanneer een ‘huwelijk’ op een andere of singuliere wijze is gesloten, is er geen sprake van een geldig huwelijk met alle (fiscale) gevolgen van dien. Zo had mevrouw in de casus die voorlag bij de Hoge Raad geen recht op de hoge vrijstelling en het lage tarief voor de erfbelasting die voorbehouden zijn aan fiscale partners.

Bianca de Kroon, Estate Planner bij Mazars, bespreekt naar aanleiding van de uitspraak van ons hoogste rechtscollege het op singuliere wijze gesloten huwelijk. Zij concludeert dat er in een internationale context soms toch sprake is van een geldig huwelijk. Wilt u meer weten over de (fiscale) gevolgen van uw (internationale) huwelijk of huwelijkse voorwaarden? Neem dan contact met ons op.

Bekijk het volledige artikel:

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Bianca de Kroon per e-mail of per telefoon via +31 (0)88 277 10 10. Zij helpen u graag verder.