Loonbelastingtabel Oekraïense werknemers

6 maart 2023 - Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er veel Oekraïners als vluchteling naar Nederland gekomen. Op basis van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming mogen zij onder voorwaarden werken in Nederland. Het is niet altijd duidelijk welke loonbelastingtabel voor deze werknemers moet worden toegepast. De Belastingdienst heeft hier recent duidelijkheid over gegeven.

De juiste loonbelastingtabel

Voor bepaling van de juiste loonbelastingtabel dient u als werkgever de fiscale woonplaats van een werknemer vast te stellen. Als u  de fiscale woonplaats kent  weet u ook het fiscale woonland. Er is een speciale loonbelastingtabel voor werknemers die  in een 'derde land' wonen. Oekraïne is zo’n derde land.

Waar iemand zijn fiscale woonplaats heeft, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Er is – volgens de Nederlandse fiscale wetgeving –   sprake van een woonplaats in Nederland als de omstandigheden van iemands situatie erop wijzen dat er “een duurzame band van persoonlijke aard” bestaat tussen de betreffende werknemer en Nederland.

Voor vluchtelingen uit Oekraïne is het echter niet altijd eenvoudig om de fiscale woonplaats vast te stellen. Veel Oekraïense vluchtelingen zullen hun thuisland tijdelijk hebben verlaten in verband met de oorlog, maar zullen de intentie hebben om terug te keren zodra dat kan. Er zullen echter ook vluchtelingen zijn die niet de intentie hebben om terug te keren. De feiten en omstandigheden die relevant zijn voor het bepalen van de fiscale woonplaats kunnen dus per werknemer verschillen.

Wat als u de fiscale woonplaats niet kunt vaststellen?

De Belastingdienst heeft recent gepubliceerd welke loonbelastingtabel mag worden toegepast als u de fiscale woonplaats van Oekraïense werknemers niet kan vaststellen. Als de werknemer al ten minste zes maanden in Nederland verblijft en u beschikt over het volledige verblijfsadres van de werknemer in Nederland,  mag u er voor de loonheffingen van uitgaan dat Nederland het fiscale woonland is. De loonbelastingtabel voor een inwoner van Nederland kan dan worden toegepast.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiscale aspecten van het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen, neemt u dan contact op met Marco Zimmerman per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 20 65 of met Sander van Dijk per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 20 56. Zij helpen u graag verder.

Interessant voor u: