Beheer van vermogen van pensioenfondsen en btw

23 januari 2017 - Hoe gaat u om met de btw-behandeling bij het beheren van uw bedrijfspensioenfonds? Er zijn nog steeds mogelijkheden om dit vrij van btw te kunnen doen.

De Nederlandse en Europese btw-regelgeving voorziet in een vrijstelling voor het beheer van "gemeenschappelijke beleggingsfondsen". De vraag is of het beheer van een pensioenfonds hetzelfde is als het beheer van een gemeenschappelijk beleggingsfonds.

Er is onlangs een arrest gewezen door de Hoge Raad over deze problematiek. De belastingdienst wenste voor de btw-behandeling een onderscheid te maken tussen Defined Contribution (DC) en Defined Benefit (DB) pensioenfondsen. De Hoge Raad maakt dit onderscheid niet. Van doorslaggevend belang is volgens de Hoge Raad de mate waarin de deelnemers aan het pensioenfonds beleggingsrisico lopen. Zonder de term DB/DC te noemen kunnen volgens de Hoge Raad beheersdiensten verricht aan een pensioenfonds waarvan de deelnemers geen of slechts een gering beleggingsrisico lopen , niet vrijgesteld zijn van btw. Voor andere pensioenfondsen geldt dat dit wel vrijgesteld van btw kan. 

Meer weten?

Vaak is het daadwerkelijk gelopen beleggingsrisico per situatie verschillend. Het is daarom raadzaam de btw-gevolgen per specifieke regeling te beoordelen. Wilt u meer weten over de btw-behandeling van uw bedrijfspensioenfonds? Neem dan contact op met Eline Polak (Amsterdam) per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 23 25 of met Iris Sijtsma per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 24 57 of met Bert Laman (Rotterdam) per e-mail  of per telefoon +31 (0)88 277 12 61. Zij helpen u graag verder.

Onze expertise

Indirect Tax

Do you want to ensure that you make optimum use of VAT and customs legislation, while not running any unnecessary risks? The specialists of the Mazars VAT and Customs Group will be happy to help.

Download pdf 219.44 kB