Rood staan bij je eigen bank: mag de DGA excessief lenen bij de eigen vennootschap?

3 juli 2019 – Op dinsdag 25 juni 2019 heeft de eerste NOB Belastingpoort in Nieuwspoort plaatsgevonden met als thema: ‘Rood staan bij je eigen bank: mag de DGA excessief lenen bij de eigen vennootschap?’

NOB Belastingpoort

De belastingpoort is een initiatief van de NOB om kennis uit de praktijk toe te voegen aan het (politieke) debat. De NOB heeft het recht verworven om onder de vlag van de pers- en politiek debatcentrum Nieuwspoort in Den Haag activiteiten over het thema Belastingen te organiseren. Hiervoor beheert de NOB haar eigen Belastingpoort. De Belastingpoort creëert mogelijkheden om de aanwezige fiscale (praktijk)kennis met pers, politici en beleidsmakers te delen. Op die manier kan vanuit verschillende invalshoeken een bijdrage geleverd worden voor een goede onderbouwing van fiscale beleidsplannen en wetsvoorstellen.

Bijeenkomst

Bij deze eerste bijeenkomst waren diverse stakeholders aanwezig. Onder leiding van Ruben Freudenthal, Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen en partner Private Clients bij Mazars, is het 'Wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap' besproken.

De bijeenkomst werd ingeleid door Hans Biesheuvel, voorzitter van Stichting ONL voor ondernemers, en Arco Bobeldijk, hoogleraar Nyenrode Business Universiteit. Zij hebben het thema in een breder kader geplaatst en gekoppeld aan een toekomstig heffingenstelsel.

Aansluitend was er gelegenheid voor de deelnemers om mee te praten over het thema. De reacties van de deelnemers, waarbij de gemoederen geregeld hoog opliepen, maakten duidelijk dat het wetsvoorstel in de praktijk allerminst breed wordt gedragen en voldoende ruimte voor verbetering bevat. Dit kwam al naar voren in de internetconsultatie op het wetsvoorstel waaraan ook Mazars heeft bijgedragen.

Ministerie van Financiën

Het is nu aan de beleidsmakers van het Ministerie van Financiën, die ook aanwezig waren bij de bijeenkomst, om het wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer. Naar verwachting zal dit in het derde kwartaal van 2019 plaatsvinden. Wij zullen u op de hoogte houden van het wetgevingsproces ten aanzien van het wetsvoorstel.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze bijeenkomst of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact op met Bianca de Kroon per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 10 10. Of met Efraïm Brouwer per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 10 75. Zij helpen u graag verder.

Bekijk ook

Estate Planning_Story

Estate Planning

As a high-net-worth individual and/or entrepreneur, you want to be sure your capital is properly...

Interessant voor u