Welke vooruitgang op het gebied van duurzaamheid hebben banken en verzekeraars geboekt?

Financiële instellingen spelen een hoofdrol bij het vormgeven van onze duurzame toekomst en moeten dringend een nieuwe start maken en overschakelen op een meer verantwoord financieel model. Als kerncomponent van de economie dragen zij de verantwoordelijkheid voor het handhaven van striktheid en veerkracht in hun risicobeheer. Welke vooruitgang op het gebied van duurzaamheid hebben banken en verzekeraars geboekt, gezien de dringende noodzaak om over te gaan naar resultaten die positief zijn voor de natuur?

Financiële instellingen spelen een leidende rol bij het vormgeven van onze duurzame toekomst en moeten dringend een nieuwe start maken en overschakelen op een meer verantwoord financieel model. Als kerncomponent van de economie dragen zij de verantwoordelijkheid voor het handhaven van striktheid en veerkracht in hun risicobeheer. Welke vooruitgang op het gebied van duurzaamheid hebben banken en verzekeraars geboekt, nu de tijd dringt om een verschuiving naar natuurpositieve resultaten te bewerkstelligen?

Het nieuwste wereldwijde rapport van Mazars, Sustainability practices stocktake: how banks and insurers have progressed, helpt deze vraag te beantwoorden.

Op basis van inzichten van meer dan 400 senior executives bij banken en verzekeraars in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Azië-Pacific, Afrika en het Midden-Oosten, en van experts van Mazars, geeft dit rapport gedetailleerd aan waar financiële instellingen op dit moment staan in hun ontwikkeling naar duurzamere praktijken, en identificeert het de belangrijke kennislacunes op het gebied van duurzaamheid die nog steeds bestaan in deze sector.

 

 

De belangrijkste bevindingen zijn:

Bijna alle banken en verzekeraars (99%) hebben verantwoordelijkheid voor duurzaamheidsgerelateerde zaken toegewezen aan leden van hun senior management.

  • Bedrijven geven aan dat hun grootste kennislacunes liggen op het gebied van maatschappelijk gerelateerde duurzaamheidskwesties, zoals werknemers- en mensenrechtenkwesties (62%) en de beoordeling van klimaatrisicofactoren (60%).
  • Bijna de helft van de respondenten (46%) neemt duurzaamheidsoverwegingen mee in de herbeoordeling van hun bedrijfsmodellen.
  • De meeste respondenten (90%) gebruiken externe kredietbeoordelingsinformatie over tegenpartijen om klimaat-, milieu- en energiegerelateerde risico's te evalueren.
  • Meer dan de helft van de instellingen (53%) maakt duurzaamheidsgerelateerde informatie bekend via informatieverschaffing over duurzame en ESG-gerelateerde financiële producten.

Download het rapport voor meer informatie.

Document

Mazars Sustainability practices stocktake 2023.pdf
Mazars Sustainability practices stocktake 2023.pdf