Instant dismissal: diligence or speed?

20 februari 2024 - De Hoge Raad deed op 1 december 2023 een interessante uitspraak over ontslag op staande voet. Het ging in deze zaak over een directeur die vanwege fraude en zelfverrijking op staande voet werd ontslagen. De vraag die speelde was: als er meerdere redenen zijn, wanneer moet een werkgever dan ontslag op staande voet geven?

Regels ontslag op staande voet 

Ontslag op staande voet is een ingrijpende gebeurtenis. De werknemer staat per direct op straat zonder loon. Ontslag op staande voet is alleen mogelijk als er (1) een dringende reden voor ontslag is, (2) de arbeidsovereenkomst onverwijld wordt opgezegd vanwege deze dringende reden en (3) die reden onverwijld is medegedeeld.  

Rechters oordelen verschillend in dezelfde zaak  

De kantonrechter oordeelt in deze zaak dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. Het hof oordeelt echter dat het ontslag op staande voet niet in stand kan blijven, omdat het ontslag niet onverwijld is gegeven. De Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2023:1668) vindt dat het oordeel van het hof niet goed is gemotiveerd. Een ander hof moet de zaak daarom opnieuw beoordelen. 

Wanneer moet een werkgever tot ontslag op staande voet overgaan? 

De werkgever had onderzoek ingesteld naar de gedragingen van de werknemer. Uit de tussentijdse resultaten van dit onderzoek bleek dat een deel van de verwijten duidelijk waren: de werknemer had verwijtbaar gehandeld. Volgens het hof had de werkgever toen dat duidelijk was tot ontslag op staande voet moeten overgaan. De Hoge Raad vindt echter dat de rechter moet beoordelen of een werkgever voldoende voortvarend heeft gehandeld met betrekking tot het gehele samenstel van ontslaggronden. 

Het ontslag is volgens de Hoge Raad onverwijld gegeven indien: (1) de werkgever voldoende voortvarend was met het opstarten van het onderzoek naar de onregelmatigheden, (2) het onderzoek voldoende voortvarend is uitgevoerd, (3) de werkgever zich voldoende voortvarend van de tussentijdse bevindingen uit het onderzoek op de hoogte heeft gesteld en (4) de werkgever na kennisneming van de bevindingen voldoende voortvarend is overgegaan tot het ontslag op staande voet. 

Slot  

Met deze uitspraak geeft de Hoge Raad meer duidelijkheid over het moment waarop tot ontslag op staande voet kan worden overgegaan. Wanneer uit de tussentijdse bevindingen van een onderzoek blijkt dat een werknemer duidelijk en onweerlegbaar de fout in is gegaan, dan is het niet altijd nodig om het volledige onderzoeksverslag af te wachten.  

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over ontslag op staande voet? Neem dan contact op met Sophia Zandvoort van Pellicaan Advocaten per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 627 2220 of met Lisanne Wigboldus van Pellicaan Advocaten per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 627 220. Zij helpen u graag verder.

Interessant voor u