Wetsvoorstel: werkgever verplicht tot aanstellen vertrouwenspersoon

8 maart 2024 - In een grensverleggende ontwikkeling op het gebied van arbeidswetgeving heeft de Nederlandse regering een wetsvoorstel aangekondigd dat de positie van vertrouwenspersonen op de werkplek versterkt. Het wetsvoorstel, gericht op het waarborgen van een veilige en respectvolle werkomgeving, heeft tot doel werknemers beter te beschermen tegen ongewenst gedrag door duidelijke richtlijnen voor het instellen en handhaven van vertrouwenspersonen binnen organisaties vast te leggen.

Het voorstel benadrukt het belang van een vertrouwenspersoon als een onafhankelijk en neutraal figuur binnen een bedrijf of organisatie, beschikbaar voor werknemers die geconfronteerd worden met problemen zoals pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, of andere vormen van ongewenst gedrag. Door middel van deze wetgeving wil de overheid een proactieve aanpak bevorderen om een gezonde werkomgeving te creëren en de mentale gezondheid van werknemers te waarborgen.

Ondanks dat problemen niet worden opgelost door enkel het aanstellen van een vertrouwenspersoon, is het een belangrijk mechanisme dat bijdraagt aan het krijgen en behouden van een veilige werkcultuur. Het biedt werknemers een veilige en vertrouwelijke plek op het moment dat zij deze nodig hebben en heeft een signalerende functie binnen de organisatie. Daarmee is het legaliseren van de positie een belangrijke stap.

Belangrijke aspecten van het voorgestelde wetsvoorstel zijn onder meer:

  • Verplichte aanstelling: bedrijven en organisaties met meer dan 10 werknemers zullen verplicht worden om een vertrouwenspersoon aan te stellen om te fungeren als aanspreekpunt voor werknemers met klachten of zorgen met betrekking tot ongewenst gedrag.
  • Opleiding en competenties: de wet zal richtlijnen bevatten met betrekking tot de opleiding en competenties van vertrouwenspersonen, om ervoor te zorgen dat zij adequaat zijn uitgerust om hun rol effectief te vervullen.
  • Vertrouwelijkheid en bescherming: het wetsvoorstel zal specifieke bepalingen bevatten om de vertrouwelijkheid van de communicatie tussen werknemers en vertrouwenspersonen te waarborgen, evenals bescherming tegen represailles voor werknemers die gebruik maken van deze dienst en de vertrouwenspersoon zelf.

Dit voorstel komt op een moment waarop de maatschappelijke discussie over veiligheid op de werkplek en de bescherming van werknemers tegen ongewenst gedrag steeds prominenter wordt. Het wetsvoorstel is voorgelegd aan de Eerste Kamer ter goedkeuring. Indien aangenomen, zou het een significante stap zijn in de richting van het creëren van een werkomgeving waarin respect, integriteit en gelijkheid centraal staan.

Meer weten?

Meer weten over onze dienstverlening op dit gebied? Neem dan contact op met Rianne Gerritsen, Consultant HR Services, per e-mail of per telefoon: +31882772288. Zij helpt u graag verder.

Interessant voor u: